SEGUIMENT DELS PETITS MAMÍFERS


seguiment dels petits mamífers


CURS SOBRE TÈCNIQUES D’ESTUDI I SEGUIMENT DELS PETITS MAMÍFERS, EL 18 I 19 DE JULIOL

Organitza: Museu de Ciències Naturals de Granollers

Lloc : Estació Biològica del Montseny. Alberg de Fontmartina.

Els petits mamífers són un grup molt divers entre els mamífers, però la mida petita i hàbits discrets de la majoria d’espècies els fan passar força desapercebuts. Per això, s’han desenvolupat diferents tècniques d’estudi i seguiment dels petits mamífers, que permeten detectar les espècies, com ara el trampeig o l’anàlisi de la dieta dels depredadors.

Des de 2008 es va iniciar un seguiment de petits mamífers comuns (programa SEMICE), que intenta establir les tendències poblacionals i esbrinar les causes de les variacions. Els assistents aprendran a identificar les espècies, les tècniques d’estudi, els procediments de càlculs d’abundància i coneixeran les tendències poblacionals d’aquests animals a la Xarxa de Parcs i a Catalunya.

Programa

Dissabte

12:00h. Trobada a Fontmartina. Presentació del curs

12:30. Els petits mamífers comuns, introducció al coneixement i la identificació d’espècies.

13:30. Gincama-test de coneixements preliminars.

14:00. Dinar

15:30. Tècniques d’estudi dels petits mamífers. Tècniques directes i indirectes. Avantatges i lim- itacions. Introducció a l’inventari d’espècies. El trampeig en viu com a eina de seguiment. Tipus de paranys. Projecte SEMICE. Seguiment per control de nidificació. Projecte LIRÓ.

16:30. Introducció a les estimes poblacionals. Estimadors versus índexs. Exemples del software CAPTURE, joc “ComptaMurguetes”.

17:30. Introducció als models d’ocupació. La importància de la detectabilitat.

18:30. Establiment d’un parell de línies de paranys a prop del centre per introduir aspectes bàsics del trampeig. Valoracions del microhàbitat per parany (eina de suport Cybertracker).

20:00. Sopar.

Diumenge

6:00. Esmorzar.

7:00. Desplaçament al Turó de l’Home per fer la revisió de dues parcel•les SEMICE a l’avetosa de Passavets i el Turó Gros.

11:00. Tornada al centre. Elaboració de resultats. Gràfica de captures. Introducció a la web del projecte SEMICE. Entrada de dades i descàrrega de la Base de dades. Interpretació de les dades recollides i anàlisi de tendències.

14:00. Cloenda

Guies/professors:  Lídia Freixas i Alfons Raspall

Preu: amb allotjament 50€ / sense allotjament 39€

Allotjament:

Inclou: llit en llitera en habitació compartida, cuina, dutxes, serveis, aula de formació i wifi.

No inclou: roba de llit, coixinera, tovalloles i menjar. Vegeu les característiques de l’equipament aquí

Nombre màxim d’inscripcions per al curs: 14

INSCRIPCIÓ

Comentaris