VISITES GUIADES EN BICICLETA A S’ALBUFERA




Visites guiades en bicicleta a S’Albufera, centrat en la importància de la seva biodiversitat, els seus valors etnològics i històrics.

Activitat oberta al públic en general subject a places limitdes i amb inscripció prèvia.

FORMULARI D’INSCRIPCIÓ 

VISITES GUIADES EN BICICLETA A S’ALBUFERA
Lloc de trobada: Centre d’informació del Parc
Dates: del 15 al 20 de Juny
Horari: de 9:30 a 12:30 h.
Material necesari: Bicicleta, mascareta, gel desinfectant, capell, protecció solar, repel·lent de moscards, aigua, berenar i binocles.

PARC NATURAL DE S’ALBUFERA DE MALLORCA 

S’Albufera de Mallorca fou declarada Parc natural el 28 de gener de 1988 (Decret 4/1988). És també Zona Humida d’Importància Internacional inclosa en el conveni de Ramsar i en la Xarxa natura 2000, com a Zona d’especial protecció per a les aus (ZEPA) i Lloc d’importància comunitària (LIC).
S’Albufera és la zona humida més extensa i important de les Illes Balears (1.646,48 ha), sobretot de prat, inclosa dins els termes municipals de Muro i sa Pobla. Té un origen molt antic i ha variat en extensió i característiques segons els canvis en el nivell de la mar. Part del prat s’originà a l’era terciària, però l’actual zona humida es va formar fa menys de 100.000 anys. Les dunes litorals són més modernes, d’uns 10.000 anys d’edat.
L’aigua és la base de la riquesa biològica de s’Albufera. 
L’aigua i la humitat del sòl permeten el creixement continuat de la vegetació, diferent segons la profunditat, la proximitat a la mar i el tipus de terreny. El Parc rep l’aigua de pluja a través de torrents i ullals (afloraments d’aigües subterrànies).
Les entrades a l’estiu d’aigua de la mar no són importants en quantitat, però afecten la vegetació i la fauna.
La vegetació està dominada pel canyet (Phragmites australis), la cesquera (Cladium mariscus) i la bova (Typha spp.). 
En els canals trobam plantes que viuen submergides: l’herbei de fil (Potamogeton pectinatus) i la cua de mart (Ceratophyllumdemersum). A les zones salabroses creixen els joncs (Juncus spp.) i les herbes salades (Sarcocornia spp.). Entre els arbres destaquen el poll blanc (Populus alba), l’om (Ulmus spp.) i el tamarell (Tamarix spp.). Les espècies de les dunes, com el lliri de mar (Pancratium maritimum), el peu de milà (Thymelaea velutina) o el ginebró de fruit gran (Juniperus oxycedrus macrocarpa), estan adaptades a les difícils condicions de l’arenal.
Hi trobam gran diversitat de fongs, 205 espècies. Una d’elles, la Psathyrella halofila, nova per a la ciència, va ésser descoberta a s’Albufera l’any 1992.
Quant a la fauna, destaquen, entre els peixos, l’anguila (Anguilla anguilla) i les llisses (Chelon i Liza spp.). 
És abundant el granot (Pelophylax perezi), i rèptils com la serp d’aigua (Natrix maura) i la tortuga d’aigua (Emys orbicularis). També 22 espècies de mamífers com ratapinyades, ratolins i rates.
Els invertebrats són molt diversos: libèl·lules, dípters, escarabats i papallones nocturnes (més de 450 espècies).
D’ocells, se n’han observat fins a 303 espècies. 
Hi ha 64 espècies reproductores, entre sedentàries i estivals. Més de 10.000 aus hivernen a s’Albufera: ànneres, agrons i d’altres, a més de grans esbarts d’estornells. El Parc és també important per les aus migradores que hi fan estades de pocs dies: cetles blanques, oronelles… i per les divagants, de presència ocasional, com les grues.
AUS VISTES A S’ALBUFERA

ESDEVENIMENTS 

VISITES GUIADES EN BICICLETA 

15 Jun – 20 Juny 2020

VISITA GUIADA PARC NATURAL DE S’ALBUFERA

 Centre d’informació del Parc Natural de s’Albufera de Mallorca 
01  – 06 Juny 2020
15  – 20 Juny 2020
 22  – 27 Juny 2020
29  – 30 Juny 2020

Comentaris