Programa de Seguiment de Ratpenats


El Programa de Seguiment de Ratpenats, dirigit des del Museu de Ciències Naturals de Granollers, és una plataforma pel seguiment de les poblacions de quiròpters arreu del territori basat en el treball conjunt d’un gran equip d'investigadors i una extensa xarxa de voluntaris.



ratpenats.org
El seguiment s’ha dissenyat perquè hi pugui participar qualsevol persona, sense necessitat de tenir cap coneixement previ del tema.  Engloba quatre protocols diferents que permeten fer un seguiment acurat de les seves poblacions de quiròpters a través de la col·laboració d’una xarxa extensa de voluntaris i col·laboradors.
Estudiar, seguir i protegir les poblacions de ratpenats és una necessitat de cara a la conservació de la biodiversitat que ens sustenta. A més, arrel de la mala fama i els falsos mites que els persegueixen, i especialment en aquests temps que els ratpenats són injustament condemnats i perseguits per gran part de la població, mai ha estat tan important estudiar-ne les seves poblacions.

Aquesta iniciativa engloba 4 protocols diferents que s’han anat establint al llarg dels últims anys: el QuiroRius, el QuiroHabitats, el QuiroCaixes i el QuiroRefugis. Cada un d’ells té com a objectiu el monitoratge d’un conjunt d’espècies de ratpenat concret, ja siguin els forestals, els cavernícoles, les espècies urbanes, etc. de manera que la combinació dels quatre aporta una imatge completa del conjunt de poblacions de quiròpters en gairebé tots els ambients.

Si t’animes a participar al programa escull quin dels 4 protocols et convé més i no dubtis a 

contactar-nos! info@ratpenats.org


QuiroRius

Programa de seguiment dels ratpenats presents als cursos fluvials com a indicadors de la qualitat de l’aigua i dels boscos de ribera.

QuiroRius és el programa per al Seguiment dels Ratpenats Aquàtics, iniciat a títol experimental l'any 2007 i implementat de forma definitiva l'any 2008. Es tracta d'un senzill protocol de seguiment,adaptat del Waterway Survey anglès promogut pel Bat Conservation Trust, i que compta amb una llarga experiència ja que es va iniciar a mitjans dels anys 90. Mitjançant el seguiment de les poblacions de ratpenats que viuen als nostres cursos fluvials podem detectar canvis en la qualitat ecològica de l’aigua, però també la dels boscos de ribera! És imprescindible mantenir aquests seguiment al llarg dels anys per saber com evolucionen aquestes poblacions de ratpenats i els nostres cursos fluvials!



QuiroHàbitats

Seguiment de ratpenats en hàbitats de caça a través de mostreigs acústics.

QuiroHabitats és un seguiment de ratpenats dissenyat per obtenir informació de les poblacions de la gran majoria d’espècies del nostre territori a través de mostreigs acústics. Aquest protocol està pensat per poder-se realitzar en qualsevol tipus d'ambient:  ambients forestals, urbans, agrícoles, prats alpins, boscos riparis, etc... incloent la màxima diversitat d'hàbitats del paisatge. 
El QuiroHabitats neix l’any 2009 degut a la primera aparició dels detectors d’ultrasons automàtics al mercat, que permeten enregistrar ultrasons de forma continuada, obrint una nova perspectiva per a l’estudi de les comunitats de ratpenats. A través d’aquest seguiment aconseguim un volum de dades fins fa poc impensable, suficient per a estudiar amb confiança aspectes com les tendències poblacionals entre hàbitats i territoris, al llarg dels anys, i veure com varien.
El QuiroHabitats és un seguiment remot i multiespecífic perquè permet recollir dades d’un bon nombre d’espècies de ratpenats. Actualment els anàlisis dels ultrasons permeten classificar les gravacions fins a nivell d'espècie, a excepció d’algunes que es confonen entre elles i s'agrupen en els anomenats "grups fònics". 
Gràcies als darrers anys de feina, el Museu de Granollers disposa d’una biblioteca dinàmica d’ultrasons de ratpenats, que s’incrementa i actualitza constantment, i que cobreix la pràctica totalitat de les espècies del territori.



QuiroCaixes

Seguiment dels ratpenats urbans i forestals que utilitzen els refugis artificials de la nostra xarxa de caixes pel territori.

El projecte de caixes refugi neix de la necessitat de proporcionar refugi a aquelles espècies forestals o fissurícoles que requereixen forats o fissures per refugiar-se, aparellar-se i criar. Degut a la manca de boscos madurs, arbres vells i a la presència, cada cop més, d’hàbitats alterats, la disponibilitat de refugis naturals ha disminuït dràsticament. Les caixes refugi són una mesura compensatòria temporal, i per tant no s’ha de plantejar com una mesura definitiva ni substitutòria dels refugis naturals.
Tot i així és important conèixer el nombre d’individus que les ocupen i les possibles espècies ocupants. El seguiment està focalitzat principalment a les espècies urbanes com la pipistrel·la comuna (Pipistrellus pipistrellus), la pipistrel·la nana (Pipistrellus pygmaeus), el ratpenat de vores clares (Pipistrellus kuhlii) i el ratpenat dels nathusius (Pipistrellus nathusii) i espècies forestals com el nòctul petit (Nyctalus leisleri), el nòctul gegant (Nyctalus lasiopterus), els ratpenats orelluts daurat i gris (Plecotus auritus i Plecotus austriacus), el ratpenat rater (Myotis myotis), el ratpenat de doble serrell (Myotis escalerai), el ratpenat de bechsteinii (Myotis bechsteinii) i el ratpenat de bosc (Barbastella barbastellus).





QuiroRefugis

Seguiment de ratpenats en refugis (naturals i artificials)

QuiroRefugis és el programa per al seguiment de ratpenats en refugis, incloent tan refugis naturals (coves, baumes, cavitats d’arbres, etc.) com en refugis artificials (mines, túnels, teulades, bordes, etc.). Es tracta d’un senzill protocol de seguiment amb l’objectiu de fer un seguiment de les poblacions de ratpenats, majoritàriament cavernícoles, que d’altra manera són molt difícils de detectar i per tant, fer-ne un seguiment.
Mitjançant el seguiment de les poblacions de ratpenats en refugis podem extrapolar les tendències poblacionals d’aquestes espècies a gran escala, i prevenir així extincions locals deguts als efectes negatius de les activitats del ser humà sobre el paisatge. Depenent del tipus de refugi, aquest seguiment el pot realitzar des d’una persona sense cap tipus d’experiència, fins a un quiropteròleg amb anys d’experiència. Com sempre, des del Museu de Granollers oferim assessorment personalitzat  per part d'observadors més experimentats a través de la participació durant la realització d’altres transectes. Es realitzen 4 mostrejos a l'any, un per estació. I si es desitja, se'n poden fer rèpliques al llarg de la temporada.

Envieu les vostres observacions!


Si us trobeu algun ratpenat, ja sigui a casa, dins d’una cova, una església o al terra, o l’identifiqueu amb el vostre detector d’ultrasons no dubteu en enviar-nos la cita! Aquestes dades són molt importants de cara a obtenir més informació sobre la distribució de les espècies a Catalunya. Si podeu, feu-li una foto o envieu-nos la gravació perquè el puguem identificar. Moltes gràcies!



El documental "Humans i ratpenats" es podrà veure en obert 

El canal de youtube del Museu de Ciències Naturals de Granollers difondrà en obert el documental "Humans i ratpenats" (en català, castellà i anglès), una oportunitat per conèixer millor aquests mamífers i la relació que els humans hi establim, en funció de cada cultura. Darrerament s'ha parlat molt dels ratpenats i la seva vinculació amb la pandèmia de la COVID-19. 

El documental, produït pel Museu, l'entitat Galanthus i que ha rebut el suport de diverses empreses, és fruit del treball que durant més de tres anys han dut a terme els investigadors Carles Flaquer i Xavier Puig per conèixer com es relacionen les persones amb aquests mamífers voladors. La investigació els ha dut a viatjar per països com Mèxic, Indonèsia, Austràlia o els Estats Units, acompanyats per Jaume Sañé, per documentar una vinculació molt lligada a cada tradició.
Precisament, després d'un llarg procés de postproducció, la versió final s'havia d'estrenar en un congrés internacional sobre ratpenats a Berlín que ha estat anul·lat per l'actual pandèmia.
El documental apropa, de manera amena i divulgativa, la recerca científica sobre aquests mamífers i mostra, per exemple, els hospitals per a ratpenats d'Austràlia o el turisme de ratpenats als Estats Units. "Humans i ratpenats" destaca com les diferents realitats culturals determinen  les interpretacions d'un mateix fet natural. És el cas, per exemple, dels vampirs a Mèxic, on contrasta la visió dels ramaders i la dels biòlegs, ambdues ben argumentades. Al final del documental es vol mostrar la importància de conèixer la natura per poder-la conservar.
Els humans i els ratpenats conviuen en tot tipus d'entorns i poques vegades s'ignoren. Per la seva varietat, distribució i vida enigmàtica, els ratpenats permeten abordar la necessitat de conservar la natura. Sovint entren en conflicte amb els humans i això els fa vulnerables, malgrat que tenen un paper important com a pol·linitzadors o controladors de plagues.
L'audiovisual compta amb una banda sonora original produïda per LAV Records amb música de Marc Botey i Miqui Puig.

Comentaris